Et tilfældigt møde

Et af de distrikter, der havde ønsket at komme i gang med mit undervisningssystem, var Kilba. Sædvanligvis skulle jeg møde hos præsten, der så fordelte materialerne videre. Men en overgang var der en kateket ude i en af de mindre landsbyer, der også skulle have besøg.

Jeg kom til landsbyen på det aftalte tidspunkt. Kateketen var der ikke. Han var nok ovre i den og den landsby. Jeg havde landkort med i bilen, så det var ikke umuligt at finde derhen.

../billeder/Kilba: mand-mini.jpg

Der var stor fest. Folk havde det pæne tøj på. Luften var berusende fyldt af musik og ophidsende kvindehyl. Disse hyl, hvor kvinderne bevæger tungen lynhurtigt fra side til side. De skulle opildne mændene, der en efter en skulle genoplive deres forfædres bedrifter, om det nu var i krig eller på jagt. Mændene var som i trance, bevægede sig søvngængeragtigt fremad mod et imaginært vilddyr - eller en fjende.

../billeder/Kilba: mand-b-mini.jpg

Det kunne føles lidt uskkert at stå foran dem med fotografiapparatet.

Bag manden ser man en kvinde i et rasleskørt af små pinde. Hun havde en væsentlig rolle i ceremonien.

../billeder/Kilba: konen2-mini.jpg

Hun var glatraget og holdt en stok i hånden.

../billeder/Kilba: mime-mini.jpg

Hun dirigerede de omkringstående på en eller anden måde, så de genoplevede et eller andet. Måske skulle de støtte de mænd, der gik med spyddene.

../billeder/Kilba: ansigter-mini.jpg

Deres ansigter fortalte tydeligt om konflikt af en eller anden art.

../billeder/Kilba: musikanter-mini.jpg

Men hovedindtrykket var dog fest og glæde.

../billeder/Kilba: trommeslager-mini.jpg

../billeder/Kilba: hornblaeser-mini.jpg

../billeder/Kilba: tilbage-mini.jpg

Efter udført bedrift vender en af mændene her tilbage og modtages af sin kvinde.

Den gang syntes jeg, at kateketen havde diskvalificeret sig ved at gå til fest i stedet for at overholde en aftale med mig. Men det har nok været en for hård bedømmelse. - Da vi traf aftalen, har han nok slet ikke vidst endnu, hvornår festen skulle være. Og hvordan skulle kan have kunnet aflyse mit besøg - på 400 kilometers afstand og uden telefon og postvæsen?


Sti: Pella ⇐ Kilba

Oversigt