Billeder fra Longuda 2

Dagen efter min ankomst til Purokayo kom optakten til stammens nytårsfest. Det var den 15. oktober. Det blev mig forklaret, at en vigtig del af forberedelserne bestod i at drikke grundigt, for ellers kunne man ikke spille og danse ordentligt.

Hen på eftermiddagen kom der folk på pladsen. Men det var vistnok endnu kun opvarmning, for folk var i deres gamle klæder.

../billeder/Longuda/fest: musikanter-mini.jpg

Under et træ på pladsen øvede musikanterne, mens børnene flokkedes om dem og dansede lidt til.

../billeder/Longuda/fest: boern-mini.jpg

../billeder/Longuda/fest: floejte-mini.jpg

../billeder/Longuda/fest: tromme_varmes-mini.jpg

Her gøres en af trommerne klar foran et bål.

../billeder/Longuda/fest: tromme-mini.jpg

Og her må man være i gang med de allersidste forberedelser. Dette må være på selve festdagen. Manden har sko på.

../billeder/Longuda/fest: hoevdingogpige-mini.jpg

Og nu er festen oprundet. Her høvdingen med et par piger i deres stiveste puds. Den ene pige har en slags rangler om anklerne. Dem hørte jeg nu ikke noget til. Men jeg overværede nu heller ikke hele festen. Der var jo arbejde at gøre.

../billeder/Longuda/fest: drenge-mini.jpg

De små drenge kunne også være fint pyntede. Skal de måske omskæres ved denne lejlighed? - Nej. Det er helt sikkert. Longudastammen var en af de få stammer, der ikke havde praktiseret omskærelse inden Islams ankomst, og det var en af grundene til, at Islam ikke rigtig kunne få indpas her.

Dygtige og frygtede krigere var de også. Så det var heller ikke så nemt at gøre dem til slaver. Der var heller ikke så meget ved det, for stammens mænd var kendte for at være i stand til dø bare ved at ønske det, hvis de kom i en situation, hvor de ikke ville være med mere.

../billeder/Longuda/fest: procession-mini.jpg

Nogle af festens hovedpersoner.

../billeder/Longuda/fest: lederen-mini.jpg

../billeder/Longuda/fest: lederenb-mini.jpg

Jeg kender ikke hans funktion i festen, men den må have været central.

../billeder/Longuda/fest: gamling-mini.jpg

Den del af dansen, som jeg kom til at overvære, virkede ikke just sindsoprivende. Langsomme slæbetrin i rundkreds. Det var i alt fald ikke her, der kunne blive brug for bjælder om anklerne. Men der har nok været andet end det, som jeg fik lejlighed til at se.

Her en rigtig glad gammel mand. Han er åbenbart vellidt, som man kan se af ansigterne omkring ham.Sti: Billeder fra Longuda 1 ⇐ Billeder fra Longuda 2 ⇒ Billeder fra Longuda 3

Oversigt