Lejre

Tilbage i Danmark ville jeg se fortidsminderne i Lejre. Jeg kørte til byen og ville derfra finde en campingplads for natten. Nærmeste plads hed noget med Haver. Den søgte jeg imod; men da jeg var næsten fremme, kom jeg til en viadukt, der var 3,30 m. høj. Min bil har brug for et par centimeter mere. Så søgte jeg til Roskildes gode campingplads nord for byen ud til fjorden. 195 kr. pr. nat. Kvaliteten højere end nogen gotlandsk.

Min gps førte mig til Sagnlandet Lejre. Entreen var måske ret høj, men så fik jeg også et sæsonkort, som jeg kan bruge resten af sæsonen. Der er indretninger for mange perioder af historien; jeg var mest interessert i vikingetid og jernalder.

/ferier/billeder/2019: SAM_0514.JPGHer er vi på et vikingemarked, som man forestiller sig det kan have set ud. Der var værksteder i nogle af teltene.

 

/ferier/billeder/2019: SAM_0516.JPGJeg kom op på en bakketop, hvor der var antydet en labyrint (græs slået i baner). Ikke særlig overbevisende. Men der var en god udsigt. Til venstre ser man den kongehal, der er ved at blive bygget, og ude til højre er museets café, hvor jeg lige havde fået en god kop kaffe. Det fremhæves, at huset har været smugkro i 1800-tallet. Jo - det er der vel så mange bondehuse, der har været gennem tiderne.

 

/ferier/billeder/2019: SAM_0518.JPGHer er vi så i jernalderen. Høvdingegården kalder man det.

Både her og i den øvrige del af museet så der ud til at være velkvalificerede folk til stede.

 

/ferier/billeder/2019: SAM_0521.JPGHer er vi i kongehallen. Den er slet ikke færdig endnu; men der foregår en masse. Om lidt vil der komme en sølvsmed og vise, hvordan man gjorde dengang i vikingetiden.

 

/ferier/billeder/2019: SAM_0522.JPGEt dragehoved er ved at blive til.

 

/ferier/billeder/2019: SAM_0523.JPGIndgangen til en anden del af hallen.

 

/ferier/billeder/2019: SAM_0523b.jpgEn arkæolog, der var til stede for at forklare om tingene, havde jeg spurgt, om mønstrene i karmene var kopier af noget kendt eller frit opfundne. En kombination, sagde hun og tilføjede, at overliggeren her var en kopi fra - jeg tror, det var et eller andet skib.

 

/ferier/billeder/2019: SAM_0524.JPGBeslag og hængelåse fra vikingetiden. Ingen nøgle passer til andet end sin egen hængelås. - Arkæologen glædede sig til på et andet museum at se en hængelås, der var på størrelse med lillefingerens yderste led. Imponerende, at smede­arbejde dengang kunne udføres med så stor præcision.

 

/ferier/billeder/2019: SAM_0525.JPGDa jeg nu fik lyst til at få en forklaring på, hvordan folk i f.eks. Norge og England uden videre kunne forstå hinanden, sådan som det fremstilles i Snorres Heimskringla, sendte arkæologen mig videre til museets filolog, som jeg ville finde på bådepladsen. Og jo, jeg fik en fyldestgørende forklaring.

 


Sti: Gotland ⇐ Lejre

Oversigt