Toledo

Vi havde udset Toledo til at være en post på hjemvejen. Det er jo en af de gamle, historiske byer. Den har været lidt forsømt med hensyn til adgangsveje, men nu går der en fin ny motorvej lige til byen.

../billeder/2006/toledo: camping1-mini.jpg

Den kommunale capmpingplads kunne vi ikke lige finde, så det blev den private El Greco.

Der var parceller nok, men vi valgte reservepladsen, helt nede ved floden, der vrimlede med fugleliv. Der var gæs - og en hejrelignende fugl, som vi syntes vi kendte fra Afrika. Om natten var luften fuld af ukendte fuglestemmer.

 

../billeder/2006/toledo: oliven-mini.jpg

Der har været en olivenlund her engang. Man har bevaret en del af de ældgamle træer.

 

../billeder/2006/toledo: bymur-mini.jpg

Det gamle Toledo ligger højt på en klippe. Det næsten uoverkommeligt at spadsere op til byen i sommervarme. Men det har EU rådet bod på. Der er indrettet rullende trapper hele vejen op, hele 6 systemer.

 

../billeder/2006/toledo: gyde-mini.jpg

Når man så er kommet op, må man forsøge at finde vej gennem de snævre gyder. Det var faktisk et problem. Vi havde et primitivt bykort, og vi kunne ikke få overblik over byen. Ikke engang den imponerende borg, der ellers dominerer byens profil, når man ser den på afstand, kunne vi få øje på. Den var nu også lukket for turister for tiden.

Under borgerkrigen 1936 blev en af Fracos generaler belejret her med sine tropper. Belejrerne havde taget generalens søn til fange og truede med at dræbe ham, hvis ikke generalen overgav sig. Han fik lejlighed til at tale med sin søn i telefonen, hvor han bad ham berede sig på døden, og så holdt han ellers stand, til der kom undsætning.

 

../billeder/2006/toledo: kirkepladsen-mini.jpg

Selv domkirken var svær at finde. Men det lykkedes dog. Her er så kirkepladsen. Det er vist bispepalæet, vi ser forude.

Kirken er usandsynligt smuk. Oprindeligt romansk med senere tilføjede rokoko-elementer.

Kirkens skatkammer fortjener virkelig sit navn. Der var malerier af El Greco (rigtig mange), van Dyck, Goya, Rafael, Ticiano, Velazquez og Rubens foruden mange, hvis navne vi ikke genkendte. Man så også den sabel, som general Francos legion engang havde foræret ham.

El Greco flyttede faktisk til Toledo (1577) i håb om at blive udnævnt til at være den, der skulle dekorere domkirken, som dengang var under opførelse. Han blev nu vraget, men fandt alligevel en givtig levevej i byen.

../billeder/2006/toledo: kristoffer-mini.jpg

Det var forbudt at fotografere i kirken; men en del gjorde det alligevel. Her et enkelt vådeskud. Det forestiller Sankt Kristoffer, der bærer Jesus.

 

../billeder/2006/toledo: plads2-mini.jpg

Det lykkedes os at finde denne plads, Plaza de Zokodovar, som blev brugt til tyrefægtninger og henrettelser i gamle dage.

 

../billeder/2006/toledo: donquijote-mini.jpg

På vejen til Toledo havde vi nok i det fjerne set nogle gamle vindmøller, der fik os til at tænke på Don Quijote. Cervantez blev faktisk også født her i nærheden, og på pladsens bænke finder man kakler, der minder om nogle af episoderne i hans klassiske roman.

 

Det regnede en del, mens vi var i Toledo. Det meste blev dog overstået, mens vi var inde på den kinesiske restaurant. Her fik vi en del retter serveret i lynende hurtig rækkefølge. De smagte stort set alle af det samme, grisekød.

Næste morgen vågnede vi op til solskin. Floden dampede i den kolde morgenluft, og Annalise kunne høre, at gæssene derude svømmede rundt og råbte hurra. - Nu skulle vi bare hjemad.

 


Sti: Andalusien ⇐ Toledo ⇒ Hjem fra Spanien

Oversigt