Avallon - Fontenay

På vejen til Avallon kom vi forbi Vezelay med den store, smukke pilgrimskirke, hvorfra det 2. korstog udgik. Det var det, som Bernhard af Clairvaux så stærkt ophidsede til. Tæt ved koret er der et kapel for ham med skulptur af en krigsgal lille munk med et lille sværd højt hævet over hovedet. I denne kirke er der relikvier efter Maria Magdalene. I lang tid mente man, at hun var begravet her. Det gav en god tilstrømning af pilgrimme. Men engang var der en pave, der gerne ville støtte en anden kirke og i den sammenhæng fandt ud af, at netop dér var Maria Magdalene begravet. En from krønikeskriver kunne dog berette, at selv om det naturligvis var sandt, hvad paven sagde, så var Marias kraft så stor, at der stadigvæk skete mirakler for dem, der søgte hende i Vezelay.

Inden vi forlod kirken, begyndte en andagt med meget smuk vekselsang for munke og nonner klædt i hvide kutter.

På vejen ind i Avallon kom det til at stå os klart, at vi havde været her før. Det var her, vi var landet ude på en bondegårdscamping (iøvrigt udmærket), fordi vi ikke i tide så afvisningen hen til byens egen campingplads. Den fandt så denne gang. Den ligger kønt ved en lille flod. Herfra kunne vi gå op til byen ad en sti, der gik i hårnålesving op til byens mur. Vi huskede egentlig godt, at kirken her, skønt gammel clunygods, ikke havde optaget os ret meget, sært kort og meget mørk.

/ferier/billeder/2004: fontenay-01.jpgNæste dag fandt vi frem til Fontenay. Her har der været cistercienserkloster. Kirken havde både runde og spidse buer. I beskrivelsen af den blev den kaldt rent romansk, og det var den også, hvad majestæt angik. Jeg afprøvede akustikken. Fin.

 

/ferier/billeder/2004: fontenay-03.jpgIndretningen af klostret var (som forventeligt af et cistercienserkloster) omrrent som i Løgumkloster; dog var der flere bygninger bevaret her, og rummene var større.

En af bygningerne var en stor smedje med esse. Munkene har udvundet jern her. Der var en vandstrøm, der kunne levere energi til smedjen.

 

/ferier/billeder/2004: fontenay-02.jpgEn af de andre bygninger. Jeg husker ikke hvilken.

 

 

 


Sti: Auxerre ⇐ Avallon-Fontenay ⇒ Cluny

Oversigt