Optakt

Når vi fik materialer hjem fra det spanske turistkontor, var der altid et landkort med, der viste en meget bred rute gennem det nordligste Spanien fra øst til vest. Vi havde ikke noget at gøre på den strækning, men undrede os måske over, at der gik sådan en flot motorvej der. Det var først, da vi lærte om den gamle pilgrimsvej til Sankt Jakobs grav i Santiago de Compostella, at vi blev klar over, at den brede stribe på kortet angav caminoen, pilgrimsvejen.

Frankrig

Pilgrimme kom fra hele Europa, så det var i grunden ikke kun i Spanien, at der var pilgrimsruter. Man kunne for den sags skyld også tale om pilgrimsrute ned igennem Jylland. Men man skal længere ned i Europa, før der gøres noget ud af den. F.eks. var den ældgamle kirke i Vezelay en post på pilgrimsruten og havde derfor også en muslingeskal nedfældet i brostenene uden for kirken.

../billeder/2002: scan0001.jpg

Den vej skulle vi nu ikke denne gang; men vi overnattede ved Paray-Le-Monial med kirken, der er en kopi af den engang største kirke i verden, Cluny.

Herfra stak vi tværs over Frankring i sydvestlig retning. Vi skulle igennem et stort område med vulkaner. Det havde vi glædet os til; men vi fik nok at se til med at styre bilen igennem en rivende blæst, der tvang os til at køre meget langsomt. Det gjorde vejene såmænd også.

Endelig hen mod aften fandt vi et skilt, der viste ind til en campingplads, "Camping de Neuf Fonts". Vi kom omkring kl. 19.30, så det var på tide at få noget at spise. Men mad havde vi ikke meget af i vognen. Dette års uheld (eller eet af dem) gik nemlig ud på, at vognens køleskab var holdt op med at virke. Vi havde da havregryn, sukker og langtidsholdbar mælk; og vi kunne også holde noget koldt ved at have det pakket ind i våde viskesttykker og lignende. Men nu kunne vi nok trænge til et godt måltid varmt mad. Så vi spurgte i receptionen, om der var en restaurant på pladsen. Lejrchefen var ikke hjemme; hendes gamle mor passede forretningen. Hun måtte beklage, at der ikke var nogen restaurant her. Men så fik hun en idé. Hun kom med en bakke æg, og svigersønnen kom med et stort brød. Vi kunne betale imorgen. 'Deman' sagde manden. Jeg skulle lige tænke mig om, før jeg forstod, at han mente 'demain'. Her på egnen mangler man åbenbart de nasale lyde; men nu er vi jo også ret tæt ved Spanien.

Næste dag skulle vi videre. Nu var lejrchefen tilbage. En checket dame med perlemorsnegle, der havde perler på undersiden. Vi skulle ikke betale noget for hverken æg eller brød.


Sti: Optakt ⇒ Camino 1

Oversigt