Et indlæg, jeg sendte til Dagbladet Information, efter at Villy Søvndal havde opfordret Hizb-ut-Tahrir til at gå ad helvede til:

Bevar håneretten

Tænk, at der skulle gå så mange år, inden det slog igennem. Selvfølgelig skal man have ret til at håne andre. Det giver luft i lungerne, og man føler sig rigtig fri. Mange har gjort det længe. Pia Kjærsgaard gør det. Villy Søvndal gør det.

Frihed er sagen. Man har lov til at stå i gågaden og råbe 'røv og pik og kusse' så længe og så højt, man vil. Men det er ikke nok. Det er en selvfølge, at friheden også skal omfatte retten til at gøre grin med andre og håne dem og prøve at gøre dem rigtig kede af det.

Hvis folk føler sig stødte, så er det deres problem. De kan jo bare svare igen. Hånen er i virkelighed demokratiets vigtigste lakmusprøve. Hån et menneske eller en gruppe mennesker, sig gerne løgne om dem, lad dem rigtig mærke, at ord kan være salptetersyre for sjælen. Gør det efter alle kunstens regler. Hvis de så løfter øjnene imod dig og beder dig om at lade være med det eller måske ligefrem opfordrer dig til at veje dine ord, så er de allerede dumpet til demokratiets kvalitetsprøve. Og skulle nogen miste besindelsen og ligefrem blive voldelige, så har de afsløret sig selv som demokratiets fjender.

Lærere og pædagoger forsøger i disse år at modvirke mobning. Det er misforstået blødsødenhed. Det er et indgreb i børnenes frihed. Det kan give dem hæmninger som voksne. Børn kan ikke tidligt nok lære demokratiets spilleregler og øve sig i dem. Det er jo dem, der om føje år skal stå som frihedens og demokratiets forkæmpere.

Stå vagt om håneretten!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/4/0/geltzer.dk/httpd.www/diverse/haan.php on line 98 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/4/0/geltzer.dk/httpd.www/diverse/haan.php on line 98 Sti: Efterretningstjenesterne ⇐ Håneretten ⇒ Mindeparken

Oversigt

Array ( [type] => 8 [message] => Undefined index: Adgang [file] => /customers/0/4/0/geltzer.dk/httpd.www/diverse/haan.php [line] => 123 )