Efterretningstjenesterne

Indlæg den 16. marts 2004 i et SF-forum

Hvad bør vi kræve af efterretningstjenesterne?

At Fogh-regeringen gjorde Danmark delagtig i angrebet på Irak, har altid været uhæderligt, uforsvarligt og uansvarligt.

Men de har jo nok troet, at det til gengæld også var ufarligt og kun kunne medføre lutter fordele i forhold til Storebror USA.

Nu viser det sig, at der måske bliver en pris at betale i form af terrorangreb på Danmark. Sådanne vil sikkert ikke ramme de egentlige skyldige, men derimod den befolkning, der ved valget ikke anede, at Fogh Rasmussen og Peer Stig Møller kunne finde på den slags.

Hvad vi end mener om krigen, så er det jo nødvendigt, at vi forsøger at afværge den slags angreb, som vi nu måske vil blive genstand for. Og det betyder først og fremmest, at vi skal have et effektivt efterretningsvæsen.

Hvad de må og ikke må:

I SF har vi jo tit nok forsøgt at få sat grænser for efterretningstjenesternes aktiviteter. Kan vi f.eks. acceptere, at bestemte politiske sympatier udløser overvågning? Skal der være en konkret mistanke om ulovlige aktiviteter, inden tjenesterne aktiveres?

Mine egne forventninger:

Personligt har jeg altid haft det sådan, at jeg nærmest ville blive lidt skuffet, hvis det skulle vise sig, at efterretningstjenesterne aldrig har interesseret sig for mig. Har man virkelig været så ufarlig? Ja, det har man jo. Men har det også været så åbenbart?

Jeg mener i virkeligheden, at deres beføjelser nærmest skal være ubegrænsede, så længe det bare drejer sig om at snuse og skaffe oplysninger. - Men der skal jo være nogle grænser:

Mine grænser:

Dette vil stort set være mine krav til efterretningstjenesterne. Men det forudsætter rigtignok, at de holder sig til at skaffe efterretninger.

De må aldrig, aldrig gøre andet end at skaffe efterretninger og videregive dem til de myndigheder, der er autoriseret til at udøve magt.

Det uhyggelige ved et efterretningsvæsen som CIA er ikke, at de skaffer efterretninger, men at de kan foretage diverse hemmelige operationer: undergravende virksomhed, mord, narkohandel, våbenhandel, støtte til terrorister og oprørsbevægelser.

Så længe vore egne efterretninsvæsener holder sig fra den slags, så tror jeg i grunden, vi skal lade dem have meget frie tøjler. Men hvis de på nogen måde går ud over de rammer, så må der til gengæld slås meget hårdt ned på dem.

Med venlig hilsen,
Johs. Lind, SF-Esbjerg.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/4/0/geltzer.dk/httpd.www/diverse/eft.php on line 146 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/4/0/geltzer.dk/httpd.www/diverse/eft.php on line 146 Sti: Hejs Dannebrog ⇐ Efterretningstjenesterne ⇒ Håneretten

Oversigt

Array ( [type] => 8 [message] => Undefined index: Adgang [file] => /customers/0/4/0/geltzer.dk/httpd.www/diverse/eft.php [line] => 171 )