Ja, hvad er kunst?

Jeg kender en kunstmaler. Sådan kalder han ikke sig selv. Han laver ikke kunst; han laver billeder. Her kunne man måske bruge den gamle definition: Kunst er at kunne.

Tidens Kunstmuseumsdirektører kunne muligvis komme frem med en definition som følger: Det er et værk, der sætter følelser og tanker i gang, skaber debat. Muligvis vil de tilføje, at et kunstværk har karakter af profetisk åbenbaring, gerne sensationel åbenbaring. - Men den definition holder ikke. For så ville det også være kunst, når terrorister viser videoer af deres halshugninger.

Så jeg vil vælge en venlig og altfavnende definition: Hvis en person kalder sig selv kunstner og sit produkt kunst, så godtager jeg uden videre begge dele. Så er altså akrylsprøjtet i Mindeparken kunst; det er den berygtede konservesdåse også. Men så vil jeg have lov til at føje forskellige prædikater til: god kunst, dårlig kunst; velmenende men klosdset, middelmådig, mislykket, ligegyldig kunst.

Et kunstværk kan være et storværk; et andet kan være hær- eller makværk.

Hvis terroristerne skulle finde på at kalde deres videoer for kunst, så måtte jeg acceptere det, men i samme åndedræt erkende, at der altså også findes ond, strafværdg kunst. Som det f.eks. også er strafværdigt at oversprøjte den lille havfrue med maling eller skære hovedet af hende.

Bare rolig! Katharina Grosse slipper for tiltale. Hun har jo haft byrådets tilladelse til at begå sit værk i Mindeparken.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/4/0/geltzer.dk/httpd.www/diverse/kunst.php on line 110 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/4/0/geltzer.dk/httpd.www/diverse/kunst.php on line 110 Sti: Mindeparken: Hvad er så kunst?

Oversigt